Vergoeding
Mijn advies is om bij je zorgverzekeraar na te vragen wat de vergoeding is van je behandeling. Je kunt dan vragen welk percentage wordt vergoed bij een behandeling bij een vrijgevestigde GZ-psycholoog die geen contracten met verzekeraars heeft. Als er gevraagd wordt naar de setting is dat: “ambulant, vrijgevestigd kwaliteitsstatuut sectie II”.
Eigen risico
Voor hulp in de GGZ wordt het verplichte eigen risico van € 385 per jaar en een eventueel vrijwillig eigen risico door de zorgverzekeraar met je verrekend. Dit staat los van of de zorgaanbieder een contract heeft met de zorgverzekeraar.
Het eigen risico wordt (jaarlijks) alleen verrekend als het nog niet voor andere zorgkosten is ingehouden.
Toestemming
Bij sommige zorgverzekeraars dient een machtiging/toestemming te worden aangevraagd door de cliënt. Dit is een toestemming om zorg bij een contractvrije psycholoog, zoals ik, vergoed te krijgen. Mijn advies is om dit na te vragen bij je zorgverzekeraar. Bij een verzoek om een machtiging hoef je geen informatie te geven over je klachten of je behandeling.
Betaling
Wanneer je in behandeling komt ontvang je maandelijks een factuur met een overzicht van de (type) afspraken die hebben plaatsgevonden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het betalen van deze factuur. Voor een vergoeding vanuit je zorgverzekeraar kun je de factuur zelf indienen bij je verzekeraar die de vergoeding naar je zal overmaken.
Klik hier voor de algemene betalingsvoorwaarden. Ik wil je dit adviseren door te lezen.
Let op: Om in aanmerking te komen voor vergoeding is een verwijsbrief van de huisarts noodzakelijk en moet er sprake zijn van een diagnose die wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Welke diagnoses er worden vergoed is bepaald door het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Onverzekerde zorg
Mocht er geen sprake zijn van een diagnose die valt onder de door het ZIN vastgestelde verzekerde zorg (bijv. een aanpassingsstoornis, een relatieprobleem, seksuele stoornissen of klachten maar geen psychische stoornis), dan is een verwijzing van de huisarts niet nodig.
In dit geval geldt het ozp (onverzekerd zorg product) tarief. In 2025 is dit € 138,15 per sessie.
Ook wanneer de klachten wel onder de verzekerde zorg vallen, maar je toch zelf wilt betalen kan dat.
Soms is een werkgever bereid om (een deel van) de kosten op zich te nemen.